Go Learn Network Nov 3-4 Free CE Event
By: Texas Chiropractic College

Course Description

Program Date: November 3- 4, 2018 Times: Friday: 8am-7pm, Saturday: 8am-7pm, Sunday: 8am-7pm Total CE hours: 20 Program Description: A professional course that informs health care providers about their scope of practice boundaries, state board rules, updated state and federal HIPAA laws as well as proper CPT coding and documentation. Program Goals / Objectives: At the end of the program, the registrant will understand their scope of practice boundaries, state board rules as well as understanding their respective state and federal HIPAA laws. They will also understand how to use the CPT codes relevant to physical medicine and rehabilitation and how to appropriately document these services. Program Topics: Documentation/Record Keeping, Scope of Practice, Ethics, Compliance, FL Laws and Rules, Prevention of Medical Errors. Title of Program: Go Learn Network Free CE Event Instructors: Todd Cielo DC, Joel Miller DC, Michelle Champion Esq Day 1 Time CE Hours Topic Instructor 8:00-9:00 1 Medical Necessity and Documentation · Demonstrate how to Locate, Define and Quantify subluxations · Correlate subjectivity vs. objectivity from the consult and symptomatology Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 9:00-10:00 1 Medical Necessity and Documentation · Measure ligament laxity M24.28 and differentiate with the AMA Guidelines · Demonstrate x-ray analysis per the AMA guidelines and court room mannerisms Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 10:00-11:00 1 Medical Necessity and Documentation · Define medical necessity which is reasonable, appropriate, and necessaary · Proving documentation for insurance companies to verify necessity to go to the next academic step Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 11:00-12:00 1 Medical Necessity and Documentation · Proper coding for treatment, which is based imaging and medical necessity for follow up treatment · Document medical necessity for the insurance verification and understanding of “why” Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 12:00-1:00 lunch 1:00-2:00 1 Medical Necessity and Documentation · Demonstrate report of findings to patient regarding x-rays · Preferred utilization of CPT codes for E/M and x-ray utilization Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 2:00-3:00 1 Medical Necessity and Documentation · How to educate attorneys and insurance companies on proper protocol of Medical necessity for the patient · Creating a paper trail in SOAP notes for being “patient centered” Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 3:00-5:00 2 Risk Management · Risk management regarding paperwork, sexual harassment, malpractice case scenarios · Proper referrals regarding patient symptoms, and chiropractic contraindications · When to refer for imaging, second opinions, and possible ER scenarios · Proving medical necessity in SOAP notes for insurance companies to verify necessity to go to the next academic step · How I defend DC’s in lawsuits and show audience how to determine contraindication to chiropractic care Todd Cielo, DC Credits: 2hr Risk Management 5:00-7:00 2 Medical Errors · Defining Medical necessity · Overview of initial consultation with signs, symptoms, and patient presentation · Proper red flag questions and answers for decision making for patient safety · Proper referrals regarding patient symptoms, imaging, and chiropractic contraindications · Actual case scenarios from malpractice lawsuits and in my clinic for practice of decision making · Proper SOAP note taking so that insurance, attorneys, patients and other doctor understand the decision making mindset of the doctor involved Todd Cielo, DC Credits: 2hr Medical Errors Day 2 Time CE Hours Topic Instructor 8:00-10:00 2 Advanced Pediatric and Adolescent Considerations · Cervical Subluxation Patterns & Thoracic Subluxation Patterns Joel Miller, DC Credits: 2hrs General 10:00-12:00 2 Advanced Pediatric and Adolescent Considerations · Lumbar Subluxation Patterns & Sacral and pelvic subluxation patterns Joel Miller, DC Credits: 2hrs General 12:00-1:00 Lunch 1:00-3:00 2 Case Management of the Pediatric and Adolescent patient · Case management communication strategies for the life cycle of the pediatric and adolescent cycle; the consultation/interview process. · Methods of assessing developmental changes for the life cycle of the pediatric and adolescent patient; Joel Miller, DC Credits: 2hrs General 3:00-5:00 2 Ethics · FL Scope of Practice · FL Board Rules related to Boundary issues · Ethical issues involving chiropractors and their practice Joel Miller, DC Credits: 2hrs Ethics and Boundries 5:00-7:00 2 Understanding Florida Laws & Rules • Online resources • Scope of practice • Standard of practice • Informed consent • Recordkeeping requirements • Advertising rules • Kickbacks • Trust accounting • Sexual misconduct • License renewal Michelle Champion, Esq & Joel Miller, DC Credits: 2hrs Laws and Rules of the Board References: State board rules and regulations Instructional Methods: PowerPoint presentation and lecture Program Date: November 3- 4, 2018 Times: Saturday: 8am-7pm, Sunday: 8am-7pm Total CE hours: 20   Program Description: A professional course that informs health care providers about their scope of practice boundaries, state board rules, updated state and federal HIPAA laws as well as proper CPT coding and documentation.   Program Goals / Objectives: At the end of the program, the registrant will understand their scope of practice boundaries, state board rules as well as understanding their respective state and federal HIPAA laws. They will also understand how to use the CPT codes relevant to physical medicine and rehabilitation and how to appropriately document these services.   Program Topics: Documentation/Record Keeping, Scope of Practice, Ethics, Compliance, FL Laws and Rules, Prevention of Medical Errors.   Title of Program: Go Learn Network Free CE Event   Instructors: Todd Cielo DC, Joel Miller DC, Michelle Champion Esq   Day 1 Time CE Hours Topic Instructor 8:00-9:00 1 Medical Necessity and Documentation · Demonstrate how to Locate, Define and Quantify subluxations · Correlate subjectivity vs. objectivity from the consult and symptomatology   Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 9:00-10:00 1 Medical Necessity and Documentation · Measure ligament laxity M24.28 and differentiate with the AMA Guidelines · Demonstrate x-ray analysis per the AMA guidelines and court room mannerisms   Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 10:00-11:00 1 Medical Necessity and Documentation · Define medical necessity which is reasonable, appropriate, and necessaary · Proving documentation for insurance companies to verify necessity to go to the next academic step Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 11:00-12:00 1 Medical Necessity and Documentation · Proper coding for treatment, which is based imaging and medical necessity for follow up treatment · Document medical necessity for the insurance verification and understanding of “why”   Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 12:00-1:00   lunch   1:00-2:00 1 Medical Necessity and Documentation · Demonstrate report of findings to patient regarding x-rays · Preferred utilization of CPT codes for E/M and x-ray utilization   Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 2:00-3:00 1 Medical Necessity and Documentation · How to educate attorneys and insurance companies on proper protocol of Medical necessity for the patient · Creating a paper trail in SOAP notes for being “patient centered”   Todd Cielo, DC Credits: 1hr Record Keeping/Documentation and Coding 3:00-5:00 2 Risk Management · Risk management regarding paperwork, sexual harassment, malpractice case scenarios · Proper referrals regarding patient symptoms, and chiropractic contraindications · When to refer for imaging, second opinions, and possible ER scenarios · Proving medical necessity in SOAP notes for insurance companies to verify necessity to go to the next academic step · How I defend DC’s in lawsuits and show audience how to determine contraindication to chiropractic care   Todd Cielo, DC Credits: 2hr Risk Management 5:00-7:00 2 Medical Errors · Defining Medical necessity · Overview of initial consultation with signs, symptoms, and patient presentation · Proper red flag questions and answers for decision making for patient safety · Proper referrals regarding patient symptoms, imaging, and chiropractic contraindications · Actual case scenarios from malpractice lawsuits and in my clinic for practice of decision making · Proper SOAP note taking so that insurance, attorneys, patients and other doctor understand the decision making mindset of the doctor involved Todd Cielo, DC Credits: 2hr Medical Errors                     Day 2 Time CE Hours Topic Instructor 8:00-10:00 2 Advanced Pediatric and Adolescent Considerations · Cervical Subluxation Patterns & Thoracic Subluxation Patterns Joel Miller, DC Credits: 2hrs General 10:00-12:00 2 Advanced Pediatric and Adolescent Considerations · Lumbar Subluxation Patterns & Sacral and pelvic subluxation patterns Joel Miller, DC Credits: 2hrs General 12:00-1:00   Lunch   1:00-3:00 2 Case Management of the Pediatric and Adolescent patient · Case management communication strategies for the life cycle of the pediatric and adolescent cycle; the consultation/interview process. · Methods of assessing developmental changes for the life cycle of the pediatric and adolescent patient;   Joel Miller, DC Credits: 2hrs General 3:00-5:00 2 Ethics · FL Scope of Practice · FL Board Rules related to Boundary issues · Ethical issues involving chiropractors and their practice Joel Miller, DC Credits: 2hrs Ethics and Boundries 5:00-7:00 2 Understanding Florida Laws & Rules • Online resources • Scope of practice • Standard of practice • Informed consent • Recordkeeping requirements • Advertising rules • Kickbacks • Trust accounting • Sexual misconduct • License renewal   Michelle Champion, Esq & Joel Miller, DC Credits: 2hrs Laws and Rules of the Board   References: State board rules and regulations Instructional Methods: PowerPoint presentation and lecture

Course Details

  • Go Learn Network Nov 3-4 Free CE Event
  • By:    Texas Chiropractic College
  • Instructor:    Todd Cielo, DC
  • Total CE Hours:    
  • Course Format:    
  •      
  •  
  • Course Categories:    
  • Course Subjects | CE HOURS: